Veteranen verhalen
uit de NW-Veluwe
Welkom Veteranen op alfabetische volgorde Veteranen op woonplaats Afghanistan Albanië Bosnië Indonesië Korea Kroatië Libanon Macedonië Nieuw-Guinea

Klik op een foto voor een uitvergroting

▲▲▲▲

Welkom Veteranen op alfabetische volgorde Veteranen op woonplaats Afghanistan Albanië Bosnië Indonesië Korea Kroatië Libanon Macedonië Nieuw-Guinea
KOREA 1950-1955 (16 JULI 1950 TOT 24 JANUARI 1955)
Na de Tweede Wereldoorlog was Korea verdeeld in een communistisch Noord-Korea en een door Amerika gesteund Zuid-Korea. Op 25 juni 1950 viel Noord-Korea onverwachts Zuid-Korea binnen en veroverde een groot deel van dat land. Al snel nam de VN een resolutie aan om Zuid-Korea militaire bijstand te bieden. Aan de door de Amerikanen geleide VN-troepenmacht ging Nederland deelnemen met een bataljon infanterie en een marineschip. Er hebben ruim 4.700 Nederlandse militairen in Korea gediend.

Terwijl een Nederlands marineschip in de Koreaanse wateren opereerde, raakte het Nederlandse infanteriebataljon (Nederlands Detachement Verenigde Naties) betrokken bij een intensieve grondoorlog die miljoenen burgers en militairen het leven kostte. Tijdens de vele gevechten tegen Noord-Koreanen en Chinezen waarbij het bataljon zich tot de wapenstilstand medio 1953 onderscheidde, sneuvelden 122 Nederlandse militairen en raakten er 3 vermist. Het bataljon keerde eind 1954 in Nederland terug. Het laatste marineschip volgde enkele maanden later.


Het Kruis voor Recht en Vrijheid
Voor deelname aan de strijd in Korea werd het Kruis voor Recht en Vrijheid met de gesp Korea uitgereikt. De gesp is een door een lauwertak omstrengeld zwaard met daarop KOREA 1950.
Foto: Decoraties, Ministerie van Defensie.- 1.635 Dagen
- 4.748 Uitgezonden Nederlandse militairen
- 122 Omgekomen Nederlandse militairen

VERHALEN VAN ONZE VETERANEN DIE EEN MISSIE HEBBEN VOLBRACHT IN KOREA

HARDERWIJK


Santen, Harry van (1927)

Triesscheijn, Rob (1928-2020)